اتو یا همان اطو واژه ایست که برخی ریشه آن را برگرفته از زبان روسی و برخی طبق اظهارات ویکی پدیا فارسی میدانند و بیشک این ابزار امروزه به ابزاری مهم و کاربردی در زندگی ما بدل شده است. زیرا اطو کشی البسه علاوه بر اینکه باعث زیبایی دوخت و دوز و لباسها میگردد به دلیل گرمای حاصل از اتو سبب از بین رفتن میکروب های موجود در بافت پارچه شده که این خود از لحاظ بهداشتی بسیار حائز اهمیت است .
در زمانی نهچندان دور از اطوی زغالی استفاده میشد. ولی با توجه به ایجاد گاز سمی از این اتو و رشد و پیشرفت صنعت برق، اتوی زغالی کنار گذاشته شد و جای آن را اطوی برقی گرفت.
بطور کلی اطوی برقی اولین بار در ۶ ژوئن ۱۸۸۲ توسط یک مخترع آمریکایی به نام Henry W. Seeley، اختراع ساخته شد در آن زمان وزن این اتو ۱۵ پوند (حدود ۷ کیلوگرم) بود و زمان زیادی برای گرم شدن اتو صرف لازم بود. با پیشرفت تکنولوژی و صنعت، به مرور چرخه تولید این ابزار نیز دچار تغییر شده و به مرور کوچک تر و کاربردیتر شد. قدرت این ابزار نیز همانند تمامی وسایل برقی دیگر با وات مشخص میشود. هرچه وات اتو بالاتر باشد گرمای بیشتری تولید کرده و زمان اتوکشی کمتر می شود. البته وات بالاتر قیمت اتو را نیز بالاتر می برد.
شاید دانستن درجه حرارت لازم انواع مختلف پارچه برای اطوکشی یا آنچه از آن به دمای اتوکشی تعبیر میگردد بتواند راهنمای خوبی در انتخاب نوع مناسب این ابزار تلقی گردد .
دماهای اتوکشی
- کتان: ۲۳۰ °C
- تریا ستات: ۲۰۰°C
- پنبهای و نخی: ۲۰۴°C
- ویسکوز: ۱۹۰°C
- پشم: ۱۴۸°C
- پلیاستر: ۱۴۸°C
- ابریشم: ۱۴۸°C
- استات: ۱۴۳°C
- آکریل: ۱۳۵°C
- لیکرا/اسپاندکس: ۱۳۵°C
- نایلون ۶٫۶: ۱۳۵°C
امروزه انواع مختلفی از اتوهای برقی متناسب با نیازها طراحی و تولیدشدهاند که در این بخش بهاختصار آنها را بیان خواهیم کرد .
نوع اول: اطوی خشک یا معمولی
این نمونه برای پارچههای غیر پشمی مناسبتر است. این نوع در مدلها و طرحهای مختلف به بازار عرضه میشود. از مزایای اتوی خشک ساختمان سادهتر، قیمت ارزان، تعمیر و بهکارگیری راحتتر آن است.
اما این نوع از اتو دارای ویژگیهایی است ازجمله اینکه این سری اتو دارای ولتاژ برق ۲۲۰ ولت و معمولاً دارای توانهای ۱۱۰۰ وات هست. کف این اتوها از استیل ساختهشده است و دارای درجه حرارت ۸۵ تا ۲۱۰ درجه سانتیگراد است تقریباً وزن اتوی خشک ۲.۷ کیلوگرم نیز است.
نوع دوم
اتویبخار با توجه به بهکارگیری نیروی بخار سبکتر است و همچنین از ایجاد سوختن احتمالی پارچه جلوگیری میکند.برای ایجاد فشار بیشتر اتو به پارچههای پشمی بایستی وزنه یا کفه سنگینتر استفاده شود ازاینرو اتوهای بخار طراحی شد برخی از اتوهای بخار کف استیل دارنده متأسفانه کف استیل سبب میشود پارچهای که اتو میکنید مخصوصاً اگر مشکی باشد برق بیفتد. ازاینرو بهمرور جنس کفه دچار تغییر شده و نمونههای جدیدی عرضه شدند .
اما ویژگیهای اتوهای بخار کمی متفاوتتر از اتوهای معمولی هست بهگونهای که این مدلها دارای ولتاژ ۲۲۰ ولت و با توان حداقل ۱۸۰۰ وات و حداکثر ۲۶۰۰ وات طراحیشدهاند. طول سیم این سری اتوها حداکثر ۲.۳ متر و مخزن آب آنها حدود ۳۰۰ میلیلیتر است. کف این اتوها از جنس تفلون یا سرامیک و در مدلهای ارزانتر استیل بوده و همراه با روزنههای ریزودرشت که تا نوک اتو را تحت پوشش قرار میدهد ساختهشدهاند.
نوع سوم: اتوی پرسی
باوجوداینکه در حال حاضر تقریباً در هر خانهای اتوبخار وجود دارد، ولی تهیه یک اتوپرس تجربه متفاوتی را به وجود میآورد که تهیه آن را منطقی میکند . به دلیل کارایی خوب و بهصرفه بودن آنها استفاده از دستگاههای اتوپرس از زمان تولید آنها بهشدت در حال افزایش است اتوپرسها امروزه دارای ویژگیهای بیشماری هستند که موجب میشود کیفیت کار آنها تا حد کار یک اتوکشی حرفهای بالا رود علاوه بر آن هزینههای مراجعه به خشکشویی و اتوکشی را از بین میبرد.
صفحه بزرگ در دسترس اتوپرس که گاهی تا ۱۰ برابر بزرگتر از اتوبخار عادی است، این امکان را فراهم میسازد که فرایند اتوکشی در زمان سریع و کوتاهی صورت گیرد . اما باید توجه داشت که قیمت آن بهگونهای نیست که همه بتوانند بهراحتی آن را تهیهکرده و از آن استفاده کنند
اندازه صفحههای اتوپرس از مواردی است که تأثیر زیادی در قیمت دستگاه دارد. اندازههای معمول موجود در بازار ۲۶، ۲۸ و ۳۲ اینچی میباشند. باید اندازه اتو را بر اساس نیاز و همچنین تعداد اعضای خانواده انتخاب کرد. درصورتیکه اتوی ۲۶اینچ نیاز شمارا برآورده میکند خرید اتوی ۳۲ اینچ هزینه اضافی و غیرضروری دارد.
نوع چهارم: اتو با مخزن مجزای بخار
دستگاههای اتو که دارای مخزن مجزای بخار هستند لذت اتوکشی با بخار فراوان را مهیا میکنند. عملکرد این نوع اتو به این شکل است که در کنار بخش اتو یک مخزن تعبیهشده این مخزن از طریق یک سیم و یک شیلنگ به دسته اتوکشی متصل است. بخار موردنیاز در مخزن دستگاه که معمولاً بر روی میز و قرار میگیرد و بهصورت ثابت است تأمین میشود و بخار از طریق لولهای به اتو منتقل میشود.
از مزایایی که برای دستگاههای اتو با مخزن بخار مجزا میتوان نام برد شامل امکان اتوکشی با حجم زیاد بخار، امکان اتوکشی با صفحه سرد اتو و فقط توسط بخار (در بعضی از مدلها) که این ویژگی خصوصاً برای کتوشلوار مناسب است و از برق افتادن پارچه جلوگیری میکند.
نوع پنجم: بخار گر
این دستگاهی است که فاقد هیچ صفحه داغ اتوکشی است و فقط بخش تأمینکننده بخار دارد. درواقع اتوکشی فقط بایستی توسط بخار انجام شود ویژگی استفاده از دستگاه بخار گر تأمین حجم زیاد بخار، ایمنی کامل در اتوکشی انواع البسه خصوصاً لباسهای گرانقیمت مانند لباس عروس، لباس شب و غیره. چراکه در این دستگاه هیچ صفحه داغی در بخش اتوکشی وجود ندارد و دسته اتوکشی از جنس پلاستیک است.
از دیگرمزایای این دستگاه امکان اتوکشی عمودی برای پرده، اتوکشی البسه بر روی تن (مثلا بخشی از کت که پوشیده شده باشد) همین ویژگی استفاده از این دستگاه را در فروشگاههای البسه رایج کرده است.
مقالات دیگر در مورد اطو بخار را میتوانید در وب سایت شرکت تهران دوخت ماشین دنبال کنید .
دیدگاه خود را ثبت کنید
Want to join the discussion?Feel free to contribute!